Kortprosa 1999

Kortprosa 1999
Antologi
1999
79 kr.

UDSOLGT

ISBN 87-595-1150-8

(Udgivet i samarbejde med L&R)

Redaktion: Jeppe Brixvold og Hans Otto Jørgensen

90 af Danmarks allerbedste forfattere giver hver deres bud på den genrebrydende kortprosa. Kortprosa 1999 er både reflektioner, anekdoter, erindringer, abstraktioner, historier, halve historier, anslag. Og meget mere.

Om forfatterne
Blandt bidragsyderne med efternavn begyndende med ‘b’ kan bl.a. nævnes Claus-Beck Nielsen, Jens Blendstrup, Thomas Boberg, Per Aage Brandt, Mads Brenøe, Suzanne Brøgger – hertil er der alle de andre med efternavn begyndende med ‘a’ og ‘c’ og ‘d’ og ‘e’ …

Fra udgivelsen:

EN KLASSISK SKRIFTTYPE

Marcel fik pludselig en fornemmelse af at denne situation kunne stå i en bog. Suzanne strøg håret tilbage med en irriteret bevægelse, og han så det stå skrevet for sit indre øje: Hun strøg håret tilbage med en irriteret bevægelse. Hans første reaktion var at gribe stolens armlæn i panik. Et øjeblik efter at have set også denne sætning på skrift rev han sig løs ved at skifte stilling på stolen og sige: “Det er ikke mit barn.” Følelsen af litteratur var væk, og ordene stod foran ham som et lille murværk i en klassisk skrifttype: “Du er en led satan, Marcel.”

– Peter Adolphsen

Presseklip:

“Jamen, jeg siger jer, kære læsere, der er bare så mange fede sager, kære onkler og pludselige fætre, det er som valgt ud af mit hjerte.”

– Lars Bukdahl, Weekendavisen

“Her har Brixvold-Jørgensen udmøntet deres dybtgående og smagfulde gehør til fulde.”

– Rolf Gerd Heitmann, Standart

“Det er en overvældende fornemmelse af begive sig på opdagelse i Jeppe Brixvold og Hans Otto Jørgensens nye antologi Kortprosa 1999 (…) en række læseværdige og sanselige tekster, som ikke lader sig putte i boks og bås.”

– Signe Lindskov Hansen, Information

Uglemærker

Uglemærker
Eske K. Mathiesen
2001
30 s.
90 kr.

UDSOLGT

ISBN 87-7405-011-7

Digtene i Uglemærker spænder fra det påhitsomme til det naturligt finurlige og underfundigt morsomme. Det er let (nærmest umuligt ikke) at lade sig rive med af sproget og billederne, langt-langt sværere er det at skrive så let og koncentreret, som Eske K. Mathiesen gør.

Om forfatteren
Eske K. Mathiesen (f. 1944). Havde sin skønlitterære debut i 1976 med Spætternes Have. Har skrevet en lang række mindre digtsamlinger, på en lang række forlag, bl.a. Her (1988), Den leende have (1991). Har desuden skrevet flere børnebøger og fagbøger. Fik i 2002 Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.

Fra udgivelsen:

AT SY SEJL TIL KEJSERENS SKIBE

Nu sner det i Prag og Kejseren snitter
små skibe af lyst træ til sin elskerinde,
som ligger på maven, længst inde i rummet,
nøgen med balder der lyser i halvmørket.
Hun er godt forhoret og fryser derfor ikke,
da Kejseren åbner vinduet og i en blå
lerskål fra Madoura fanger snefnug, indtil
skålen er fuld. Så tager han skålen ind,
lukker vinduet, lader snefnuggene smelte,
søsætter flåden af træskibe deri, stiller skålen
hen foran sin elskerinde og ber hende puste
til skibene. Selv kryber han ned bag elskerinden
og puster hende bagi med en stråle
kejserlig luft, som han snor om sin tungespids,
så hun får gåsehud på balderne og indersiden af
lårene. “Min plukkede svane,” hvisker han.
Således foregår det i aften hos Kejseren af
Prag, mens sneen falder. Jeg ved det, for det er
mig der syr sejl til Kejserens skibe.

Presseklip:

“Det er altid, jeg gentager: Altid en glæde at læse en ny bog af Eske K. Mathiesen.”

– Erik Skyum-Nielsen, Information

“Eske K. Mathiesens digte er ikke til at sætte på formel. Som oftest begynder de ganske konkret og nærmest med en lidt lovmæssig konstatering. Derefter breder digterfuglen vingerne ud og giver os en ordentlig flyvetur for endelig at lande bump, et helt nyt sted. Det kan kun anbefales at tage på fugletræk med Eske K. Mathiesen.”

– Mai Misfeldt, Berlingske Tidende

ESKE – Forsamlet poesi 1969-2004

ESKE – Forsamlet poesi 1969-2004
Eske K. Mathiesen
2005
407 s.
229 kr.

UDSOLGT

ISBN 87-7405-152-0

Forsamlet poesi består af 20 digtsamlinger og løse tekster af Eske K. Mathiesen i årene 1969 – 2004.

Eske K. Mathiesens poesi har sin helt egen lette tone, der bestemt ikke er let at mestre. Det er underfundige digte – langt fra uden humor. Den kan være så man sidder og trækker på smilebåndet. Den kan være så man slet ikke kan lade være med at sidde og klukke i ny og næ, som man læser videre og videre. Den kan være så man slet og ret griner igennem.

Et af Eske K. Mathiesens særlige kendetegn er, at det små bliver stort. Eske K. Mathiesens digte kredser gerne om naturen og dyrelivet, som skildres med en egen fornemmelse for øjeblikket og et eget forhold til de små situationer, som han gengiver og udfolder for vores øjne. Eske K. Mathiesens digte er fx også minder fra barndommen eller fra skoletiden eller vi møder i digtene de forskellige personligheder som Lyriske Larsen, Kejseren og hans elskerinde i Prag, Hist og Pist, Lektor Tornskade og frk. Spidiop…

Med stort efterskrift af Erik Skyum-Nielsen.

Om forfatteren
Eske K. Mathiesen (f. 1944) debuterede i Hvedekorn i 1969. Af uddannelse er han folkemindeforsker, der præger digtene i første halvdel af hans forfatterskab. Siden debuten er det blevet til over 20 bøger, der uomtvisteligt viser, at Eske K. Mathiesen er en af Danmarks allerfineste nulevende digtere.

Fra udgivelsen:

HAVER

Det bedste ved haver, påstår sneglen, er når de bliver opgivet og atter vil være natur, når bladene ikke bliver revet væk men får lov at ligge og rådne; når lys og skygge må bygge deres egne spindelvævsslotte; når jordbærrene år for år bliver mindre, til sidst som skovjordbær; når ingen mennesker mere kommer og forstyrrer med deres linealer, græsslåmaskiner, ukrudtspulvere og spader; når de vilde hindbær en aften tænder deres røde lygter, og sølvstierne – vort værk – begynder at glimte i månelyset; når faldne træer får lov at ligge, og stubbene dækkes af glødende mos og lav. Når alt dette sker, så synger vi snegle, og elsker, bug mod bug, i timevis, i dagevis, intet har hast, alt er lyst!
Ved du, hvad der skete i Paradisets Have, da Adam og Eva forlod den? Blomster og fugle, dyr og insekter, ja selv regnormene græd af glæde og lo om kap med hinanden. Det var det bedste, der kunne ske, at disse to forvirrede skabninger forlod haven, sikken fest der blev! – Det gik dem ilde; men Gud så, det var nødvendigt. Gud er næsten lige så klog som en snegl.

Arena Kontra

Arena Kontra var forlaget Arenas småtryksserie, der udkom 2010-2011. Arena Kontra udkom i et begrænset oplag og sendtes gratis til medlemmer af Klub Arena.

I serien publiceredes materiale, der ikke passer ind i de gængse genre- og trykformater: poesi og prosa, interviews og artikler, oversættelser og essays, transskriptioner og tekstualiteter.

Årgang 2011:

#5 Teddy Josephsen: Om tyngdekraften og dens tilbehør

Plakat
73,5 x 59 cm
ISBN 978-87-92684-16-5

Årets femte udgave af ARENA KONTRA er en plakat, man kan fare vild i. Forfatteren Teddy Josephsen undersøger i et mylder af småtekster papirets rumlige landskab, hvori foldninger og uvante læseretninger præger terrænet.

Om tyngdekraften og dens tilbehør er på én og samme gang en omformateret digtsamling og en akavet plakat, men mest af alt er det en række tekstlige anslag, der kredser om et umådeligt og i visse skalaer ganske velkendt tema: tyngdekraften.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

#4 Dane TS Hawk & The Cerebral Hemispheres Plays Poets

Cd
27.30 minutter
ISBN 978-87-92684-14-1

I foråret fik T.S. Høeg overrakt ARENA KONTRAs for længst udsolgte 2010-årgang, med besked om at riste en slags musikalsk rune over værkerne. Det resulterede i 6 spritnye blæserbårne kompositioner, der på forskellig vis tonesætter litteraturen og nu giver både gamle læsere og nye ører mulighed for at opleve ARENA KONTRAs 2010-årgang igen og på ny. Værket har fået titlen Dane TS Hawk & The Cerebral Hemispheres Plays Poets og er indspillet i samarbejde med Jakob Dinesen, Kasper Tranberg og Mads Hyhne.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

#3 Eske K. Mathiesen: Af Ellen Marsvins optegnelser

Hæfte
24 sider
ISBN 978-87-92684-13-4

UDSOLGT

Tilbage i 2009 gjorde Eske K. Mathiesen Erik Satie til poetisk protagonist i digtsamlingen Bonjour monsieur Satie (Forlaget Bebop) – et værk, der vandt ham Kritikerprisen. Med Af Ellen Marsvins optegnelser har Eske K. Mathiesen igen valgt at låne sin stemme til en historisk skikkelse, nemlig Christian den 4.’s svigermor og hele Danmarks pantelåner, Ellen Marsvin.

Det er således med betydelig stolthed, at Forlaget Arena præsenterer netop Eske K. Mathiesens poetiske protræt af Ellen Marsvin som næste udgivelse i Arena Kontra.

BEMÆRK: Arena Kontra #1, 2011 er UDSOLGT og sendes derfor pr. 1/8-2011 ikke længere til nye medlemmer af Klub Arena.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

#2 Andreas Pagoulatos: S T R I D E

To hæfter
2 x 12 sider
ISBN 978-87-92684-12-7

»Jeg så falke løfte et helt tempel«.

Således skriver den græske digter, (film)teoretiker og essayist, Andreas Pagoulatos (1946-2010), der nu for første gang udkommer i dansk regi. Det sker i Arena Kontra, hvor vi har valgt at oversætte og udgive værket
»S T R I D E«, der oprindeligt udkom som privattryk i 1973.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

#1 Chresten Forsom: Manhattan

Nummereret unikatryk
+ plakat
ISBN 978-87-92684-11-0

UDSOLGT

Arena Kontras 2011-sæson skydes i gang med en kraftpræstation. Forfatteren Chresten Forsom har nemlig affotograferet og omformet 120 gadekryds på Manhattan til tekstcollager. Disse 120 unikaværker udgør Arena Kontra #1, 2011.

BEMÆRK: Arena Kontra #1, 2011 er UDSOLGT og sendes derfor pr. 18/4-2011 ikke længere til nye medlemmer af Klub Arena.

Du kan se en lille film om Arena Kontra #1, 2011 her.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Årgang 2010:

ARENA KONTRA ÅRGANG 2010

#6 Birgitte Krogsbøl: Stumfilm

Hæfte
24 sider
ISBN 978-87-92684-07-3

UDSOLGT

Arena Kontra slutter sin 2010-årgang af med en ny digtsamling af Birgitte Krogsbøll. I Stumfilm skriver forfatteren om kroppen og naturen, insekter og fugle; om det største i det mindste og omvendt. Krogsbøll debuterede i 2002 på Biblioteket Øverste Kirurgiske, og Stumfilm er forfatterens første udgivelse på Arena.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

#5 Claus Carstensen: S & H / ANSAMLING

Løsark
ISBN 978-87-92684-06-6

UDSOLGT

Femte udgivelse i Arena Kontra er S & H / ANSAMLING – en tekstuel collage fra maleren og digteren Claus Carstensens eget bibliotek. I denne forbindelse har navne som Stéphane Mallarmé, Bruce Nauman, Pier Paolo Pasolini og Anna Akhmatova fundet deres vej ned i Arena Kontras poser – og udgives dermed for første gang i dansk regi.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

#4 Thomas Hvid Kromann: (arkiv uden titel)

Løsark, hæfte,
fotografier mm.
ISBN 978-87-92684-04-2

UDSOLGT

Fjerde udgivelse i Arena Kontra er et (øjebliks)arkiv af forfatteren Thomas Hvid Kromann.

Arkivet indeholder 19 metrodigte, 1 metroessay, 3 uspecificerede fotografier og 2 metrobilletter – alt sammen fra forfatterens rejse til Paris i foråret.

Du kan se en lille film om Arena Kontra #4 her.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

#3 Per Aage Brandt: Poesi. 2010

Hæfte
24 sider
ISBN 978-87-7405-069-8

UDSOLGT

Tredje udgivelse i Arena Kontra er en digtsamling af forfatteren, oversætteren og sprogforskeren Per Aage Brandt.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

#2 Rainer Maria Rilke: Rilke til Lou Andreas-Salomé i Berlin-Westend

Brev/løsark
ISBN 978-87-7405-068-1

UDSOLGT

Anden udgivelse i Arena Kontra er et brev fra Rainer Maria Rilke til veninden Lou Andreas-Salomé. Brevet blev sendt tilbage i 1903, og for at fejre 107-årsdagen for brevets oprindelige postering, tildeler vi nu brevet endnu en postgang. Brevet er oversat af Elisabeth Friis.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

#1 Antologi

Kassettebånd
ISBN 978-87-7405-067-4

UDSOLGT

Første udgivelse i Arena Kontra er en analog kortantologi.

Medvirkende: Kaspar Bonnén, Rasmus Graff, Peter Nielsen, Chresten Forsom, Cia Rinne, Harald Voetmann & Peter Højrup

Musik: “Proposal No. 1-8” af Søren Kjærgaard