Kortprosa 1999

Kortprosa 1999
Antologi
1999
79 kr.

UDSOLGT

ISBN 87-595-1150-8

(Udgivet i samarbejde med L&R)

Redaktion: Jeppe Brixvold og Hans Otto Jørgensen

90 af Danmarks allerbedste forfattere giver hver deres bud på den genrebrydende kortprosa. Kortprosa 1999 er både reflektioner, anekdoter, erindringer, abstraktioner, historier, halve historier, anslag. Og meget mere.

Om forfatterne
Blandt bidragsyderne med efternavn begyndende med ‘b’ kan bl.a. nævnes Claus-Beck Nielsen, Jens Blendstrup, Thomas Boberg, Per Aage Brandt, Mads Brenøe, Suzanne Brøgger – hertil er der alle de andre med efternavn begyndende med ‘a’ og ‘c’ og ‘d’ og ‘e’ …

Fra udgivelsen:

EN KLASSISK SKRIFTTYPE

Marcel fik pludselig en fornemmelse af at denne situation kunne stå i en bog. Suzanne strøg håret tilbage med en irriteret bevægelse, og han så det stå skrevet for sit indre øje: Hun strøg håret tilbage med en irriteret bevægelse. Hans første reaktion var at gribe stolens armlæn i panik. Et øjeblik efter at have set også denne sætning på skrift rev han sig løs ved at skifte stilling på stolen og sige: “Det er ikke mit barn.” Følelsen af litteratur var væk, og ordene stod foran ham som et lille murværk i en klassisk skrifttype: “Du er en led satan, Marcel.”

– Peter Adolphsen

Presseklip:

“Jamen, jeg siger jer, kære læsere, der er bare så mange fede sager, kære onkler og pludselige fætre, det er som valgt ud af mit hjerte.”

– Lars Bukdahl, Weekendavisen

“Her har Brixvold-Jørgensen udmøntet deres dybtgående og smagfulde gehør til fulde.”

– Rolf Gerd Heitmann, Standart

“Det er en overvældende fornemmelse af begive sig på opdagelse i Jeppe Brixvold og Hans Otto Jørgensens nye antologi Kortprosa 1999 (…) en række læseværdige og sanselige tekster, som ikke lader sig putte i boks og bås.”

– Signe Lindskov Hansen, Information

Tag ikke mørket fra mig

Tag ikke mørket fra mig
Else Tranberg Hansen
2000
55 s.
150 kr.

UDSOLGT

ISBN 87-595-1491-4

(Udgivet i samarbejde med L&R)

Dagene, årstiderne, livet på landet, rids fra barndomsverdenen og i særdeleshed hjemmet – huset – har sin helt centrale plads i Else Tranberg Hansens Tag ikke mørket fra mig. Tonen er ved jorden, man finder et skær af melankoli, men også et fantastisk overskud, sprogligt og menneskeligt. Som titlen angiver er mørket, både det fysiske (aften og nat) og det psykiske, en væsentlig og nødvendig del af livet.

Om forfatteren
Else Tranberg Hansen (1932 – 1999). Debuterede i 1997 med den anmelderroste Kald hundene hjem.

Fra udgivelsen:

Tag ikke mørket fra mig
kun sådan er det muligt at se
skær ikke min tunge af, kun
sådan kan det siges
giv mig lidt tid
øjeblikke kan vare længe og ligne
liv, vi er ikke kun alene
det gør det ikke lettere
efter El Niño kommer La Niña
dommeren siger noget for noget
et måneansigt i dag
en sol i morgen
plaskende uskyld eller iskoldt overlæg
og hvad siger dommeren så.

Presseklip:

Tag ikke mørket fra mig er en digtsamling, der viser et stort sprogligt og digterisk format (…) Det er en smuk bog. En lille bog, egnet til at bære med sig gennem dagen, en bog, der får en til at besinde sig på livet som den gave det er, og med den korthed det kan have.”

– Mai Misfeldt, Berlingske Tidende