Beskrivelse
Krigens rammer
Judith Butler
2015
233 sider
200 kr.
ISBN: 978-87-92684-50-9
Overs. Iben Engelhardt Andersen & Mikkel Krause Frantzen
“Kritikken af vold må begynde med spørgsmålet om selve livets repræsenterbarhed.”
Arena præsenterer nu Judith Butler’s filosofiske og politiske hovedværk, Krigens rammer på dansk. Judith Butler (f. 1956) har siden den banebrydende feministiske og queerteoretiske Gender Trouble (1990) slået sit navn fast som en af vor tids vigtigste politiske tænkere, ikke kun inden for køn og seksualitet, men også inden for spørgsmål om krig, vold og sorg. Krigens rammer – Hvornår er livet sorgbart? udkom i USA i 2009 og består af en række essays, der responderer på den nye politiske virkelighed, som opstod efter 11. september. Værket er på samme tid konkret samtidsanalyse, filosofisk meditation og aktivistisk partsindlæg.
Bogen er oversat af Iben Engelhardt Andersen og Mikkel Krause Frantzen. I forordet skriver oversætterne:
“Før vi overhovedet begynder at tænke over, hvordan rettigheder skal fordeles, eller hvordan et givent samfund skal organiseres, er vi nødt til at træde et skridt tilbage og spørge: Hvem er overhovedet en del af dette samfund? Hvem tæller med? Judith Butler insisterer på, at den politiske fordeling af rettigheder på en og samme tid vedrører vores materielle vilkår såvel som vores perceptioner: De mennesker, hvis liv ikke opfattes som sorgbare, bliver samtidig dem, der ikke kan gøre krav på beskyttelse fra sult, krig, vold og arbejdsløshed. Krigens Rammer – Hvornår er livet sorgbart? udkom i 2009, men dens refleksioner er stadig relevante og aktuelle, også i en dansk kontekst. De globale flygtningestrømme, den vedvarende uro i Mellemøsten, og den danske regerings nedlæggelse af Irak- og Afghanistankommissionen er politiske kriser, som vi kan bruge denne bogs indsigter til at diskutere.”
Om forfatteren
Judith Butler er en amerikansk filosof og kønsteoretiker, der siden den banebrydende Gender Trouble (1990) har markeret sig som en af de seneste årtiers mest markante politiske teoretikere med udgivelser som Precarious life (2004), Giving an account of oneself (2005) og Frames of War (2009).
Om oversætterne
Iben Engelhardt Andersen er ph.d.-studerende ved Institut for Kulturvidenskaber på Syddansk Universitet og redaktør på forlaget Arena.
Mikkel Krause Frantzen er ph.d.-studerende ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet og litteraturanmelder på Politiken.