Arenas historie

Arenas historie
Igennem 1960erne, 70erne og 80erne fremstod Arena som Danmarks førende forlag for dansk og udenlandsk skønlitteratur. Mange af tidens bedste danske forfattere udkom som en selvfølgelighed på Arena (eller på datter-enterprisen Arena SUB-PUB), bl.a. Poul Vad, Jens Smærup Sørensen, Bent Vinn Nielsen, Cecil Bødker, Dan Turèll, Johannes L. Madsen, Peter Laugesen og Henrik Bjelke. Arena havde desuden et særligt blik for udgivelse af kommende nobelpristagere. Det var således Arena, der introducerede bl.a. Samuel Beckett for et dansk publikum og udgav Elias Canettis Forblindelsen.

Ole Sarvig, Ivan Malinowski og Peter Seeberg

Arena – Forfatternes Forlag – blev stiftet af K. E. Hermann d. 30. august 1953. Tanken var at starte et forfatterstyret forlag som et alternativ til de bestående forlag og dermed give den nye kvalitetslitteratur – først og fremmest den danske – bedre muligheder for udgivelse. Arena holdt i de første år til i Lille Skovgaard uden for Fredensborg, indtil en skrantende økonomi tvang forlaget ind under Aschehoug i 1956. Samarbejdet slog for alvor Arenas navn fast, men endte med et brud i 1962, hvorefter Arena i et par år var en afdeling under Fremad.

Fra venstre: Gunner Gersov, Svend Åge Clausen, K. E. Hermann, Elsa Gress og Finn Gerdes

I 1974 flyttede Arena til idylliske Hald Hovedgaard ved Viborg, der samtidig blev et samlingssted for tidens forfattere. Hald Hovedgaard rummede også Arkiv for Ny Litteratur (startet af Peter Seeberg og K.E. Hermann), der skulle udbrede dansk litteratur gennem foredrag og udstillinger. Arena holdt til på Hald Hovedgaard indtil midt i 1980’erne, hvorefter forlaget efter en turbulent eksistens under Gyldendal gik i decideret dvale i 1988. I perioden 1953-1988 nåede Arena at udgive mere end 1000 titler.

Hald Hovedgaard, omkring 1978

Arena har også i dag tilknytning til Hald Hovedgaard, der fungerer som kursuscenter, mens forfattere bruger stedet som opholdssted for at skrive. Arkiv for Ny Litteratur er i dag en enorm samling optagelser af oplæsninger og samtaler mellem forfattere på Hald Hovedgaard, der i disse år kategoriseres og digitaliseres. Samlingerne åbnedes for offentligheden og interesserede forskere i 2005.

I 1999 genopstod forlaget med samme uafhængige og kvalitativt stærke profil, og Arena blev i de første par år herefter ledet af bl.a. Hans Otto Jørgensen og Christian Dorph. Siden 2006 har Elisabeth Friis været formand for bestyrelsen. Den daglige redaktion holder til på Vesterbro i København og knokler stædigt for at udgive kvalitetslitteratur og fungere som korrektiv til de kommercielle forlag.

Arenas historie er ikke skrevet færdig.